vineri, 8 iulie 2022

Adina V. - Joie de vivre (haibun)

foto catrin welz-stein


Dimineața a dat buzna în dormitor,  afară, virușii se năpustesc peste oameni. Nepăsătoare, păsările ciripesc, pentru ele viața merge la fel, cu pași repezi. Citeam despre trăsăturile modernismului în seara de dinainte. Cum să schimb ceva în viața mea? Dacă despoi fiecare zi, ajung la același substrat: trăiesc albastru. Și doar tu știi ce înseamnă albastru. Zâmbesc și zâmbești.

niciodată gri
cerul de primăvară -
azi joie de vivre

Dup-amiază am comandat Upanișadele, poate înțeleg cum să elimin nimicul din fiecare zi. Filozofii adunate în câteva foi. Sau filosofii? A filozofa sau a filosofa? Care e diferența? Deja am început să-mi revizuiesc sistemul informațional, se pare, deficitar. În stradă, un om a pornit aparatul de tăiat iarba. Păsările au plecat.


cântecul mierlei
peste câmpul de asfalt -
ieri gânduri negre

S-a înserat și Vedele încep să lumineze. De patru ori patru, cunoașterea supremă a ființei. La ce îmi folosește? Un greier sare pe masa de pe balcon. E liber să meargă oriunde vrea, să se bucure sau să moară. Stă în fața mea și din nemișcarea lui înțeleg mai mult decât din o sută de cărți de cosmogonie. Privesc în ochii lui până când întunericul ne cuprinde pe amândoi.

la final de zi
cunoașterea de sine -
saltul unui greier

Înapoi în dormitorul tăcut. Luna „își strâmbă discul”, pe noptieră o scoică păstrată de anul trecut. Simt freamătul valurilor libere în moartea acestei scoici. Albastru, de patru ori patru albastru. Și doar tu știi asta. Zâmbim.

periplu în doi
prin ritualul vieții -
mâine altă zi

adina v.

8.07.2022

4 comentarii:

  1. Citit. Plăcut mult!!!
    (eu îs pe "joie de vivre" de o săptămână și mai am încă trei... de stat cu Ari! 😜)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Norocosule!! 😜
      Aștept să văd ce năzdrăvănii mai faceți! 🤣🥰

      Ștergere
  2. Citit cu o curiozitate simpla urmata de atracția stiĺului -sublim-extrafin 🦋 Aura

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc tuturor pentru popas.

©Adina V. -Copyright - Toate drepturile rezervate