miercuri, 20 martie 2019

Adina V. - Schaltinienna lui Holderlin

turnul lui Holderlin aflat pe malul râului Neckar


Privește cum plânge cu frunze roșcate
iubirea închisă în turnul cel sacru,
o harpă a morții suspină macabru
când secera lunii în apă se zbate.


Un clopot se-aude și iarăși durerea
trezește un fulger cu aripi tăiate;
Neckarul de stele și-anină privirea.


În brațe pădurea cuprinde-ntuneric,
din crengi se înalță un hohot homeric.


Bolnav de iubire, în vers ți-e puterea.

adina v.

2.03.2019

©Adina V. -Copyright - Toate drepturile rezervate

Cu patru, cinci ani în urmă m-a intrigat o expresie atribuită lui Heidegger: ”Poetic locuiește Omul”. Cum sunt curioasă, am căutat și am descoperit că aparține lui Holderlin, poetul nebun...bolnav de iubire. Martin Heidegger, acest mare filozof german, a scris o lucrare importantă pornind de la acest adevăr, l-aș numi eu. Poezia lui Holderlin, ”Poetic locuiește Omul”, este considerată de critici drept cea mai frumoasă definițe a Poeziei. De câte ori o citesc, constat că sunt încă la suprafața înțelesului ei. Profunzimea ei conduce la o universalitate a sensului omului în raport cu Dumnezeu, a creației în raport cu omul. Am să divaghez puțin pentru a vă introduce în atmosfera pe care am avut-o în minte când am scris.
M-a interesat viața lui Holderlin și am căutat informații. Pe scurt, acesta a fost pasionat de poezie, istorie, teologie, filozofie și de Grecia antică. A fost coleg de liceu cu Hegel. Devine profesor privat și se îndrăgostește de eleva sa, Sussane, sau Suzette, care era căsătorită. Cei doi își fac planuri de viitor, iar iubirea lor continuă în ciuda faptului că poetul va fi concediat de către soț când acesta aflî despre idila lor. Pentru a putea să-i ofere condiții materiale conform statului cu care era obișnuită, Holderlin pleacă în Franța, Elveția, Grecia. La întoarcere află că iubita sa murise între timp. Acest șoc poate sta la baza nebuniei sale, spun: poate, pentru că nici până azi nu se știe cu certitudine ce anume a declanșat nebunia. Familia îl va interna într-o clinică de boli mintale de unde este salvat, ca să zic așa, de un tâmplar înstărit care din punct de vedere al culturii era mult peste semenii săi. Acesta îi pune la dispoziție o cameră într-un turn, unde poetul va trăi 38 de ani izolat. 38 de ani de vecinătate cu răul Neckar și pădurea ce înconjura turnul! Este sfâșietoare această dramă, această izolare. Geniul nebun, așa cum a fost numit Holderlin, m-a impresionat poate cel mai mult dintre toți marii poeți, care au suferit din iubire, pentru că izolarea aceasta pentru tot restul vieții este unică. 38 de ani a văzut frunzele căzând, luna oglindită în apă și a vorbit cu sine, și poate cu Sussane sau Diotima, așa cum a numit-o în operele sale, cea mai remarcabilă fiind Hyperion. Fără muza sa, poetul s-a retras în sine, în singurătate și tăcere.

Elementele care sugerează moartea: harpă a morții, macabru, clopot, durerea, cu accent pe luna ca o seceră... sugerând și aici tragismul morții, vin să accentueze dramatismul situației. Interesul său pentru literatura și filozofia greacă este sugerat de hohotul ”homeric”, Neckarul este indiciul, iar în el am ”văzut” stelele, oglindite în apa lui întunecată. Da, este totul sumbru pentru că așa a fost viața poetului, așa au fost anii trăiți în izolare. Finalul conține alt indiciu, și anume că este vorba de un poet.
Legat de schaltiniennă, este o poezie cu formă fixă, catren, terțină, distih, monostih, care au următoarea structură a rimei, ABBA CAC DD C. Catrenul terțina, distihul, monostihul, trebuie să fie de sine stătătoare, adică nu sunt permise elemente de legătură. Ele trebuie să aibă înțeles fiecare în parte, iar împreună să creeze o poveste. Ultimul vers trebuie să aibă efectul unei concluzii, al unui verdict. Versul trebuie să fie alexandrin, adică ritm iambic, cezură la 6. Eu nu am ritmul iambic peste tot. 
Cam atât, mulțumesc tuturor și dacă unii dintre voi vor căuta să afle mai multe despre acest mare poet cu o viață aflată sub semnul tragicului, dacă unii dintre voi vor încerca să scrie schaltinienna, această formă rar folosită de poezie, atunci misiunea mea a fost îndeplinită. Și nu uitați... ”poetic locuiește Omul”. Poezia este calea spre a fi una cu Dumnezeu, a locui înseamnă a aparține undeva, nu te ascunzi, nu te lupți, ești acasă. Și devii Creator. Cu drag!

adina v. 

2 comentarii:

  1. Dupa lectura cartii lui Peter Hartling am cautat informatii despre poet. Cartea m-a impresionat profund. Drama vietii acestuia, culminand cu perioada 1807-1843 in care a fost gazduit si ingrijit de Ernest si Lotte Zimmer, este zguduitoare. Poezia dvoastra descrie o parte din atmosfera intunecata a vietii din Turn. Din pacate ”Turnul a locuit omul”.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc tuturor pentru popas.

©Adina V. -Copyright - Toate drepturile rezervate